onsdag 23 juni 2010

vem behöver fiender med såna politiker

sitter å chillaxar, ensam hemma med magen full av delikatesser. So you think you can dance på låg volym. tända ljus och citronvatten. ibland älskar jag att vara hemma själv.

men apropå det här med dans. ni vet, jag pysslar ju lite med sånt...
idag kunde man för ovanlighetens skull läsa lite om detta ämne i DN, det var vår fantastiskt superpuckade utbildningsminister Jan Björklund som tänkte till - lite sådär extra fantastiskt superpuckat dagen till ära. i korta ordalag vill han skärpa Kungliga Svenska Balettskolans krav på sina elever, kicka ut de slafsiga och piska igång de som har potential. syftet är att skapa elever som är tillräckligt bra för att få anställning på Kungliga Operan när de tar studenten.

- Experterna säger att vi måste börja vid tio eller elva års ålder. Annars är det för sent, säger Jan Björklund.

Det är så gulligt naivt att man knappt vet vad man ska ta sig till. Att överhuvudtaget tro att dansare vid 18-års ålder borde kunna gå direkt till anställning vid en sådan maffig institution som Kungliga Operan... Den internationella konkurrensen om såna åtråvärda platser skulle på intet sätt dämpas bara för att Björklund skärper dansutbildningen.
Tro mej, den är skärpt nog. Och även om det är besides the point skulle ju någon kunna tala om för Janne B att det är få prima ballerinor som inte tränat som elitidrottare sedan 5 års ålder. Sverige är för snällt för det. Vi är för humana för att ha riktigt framgångsrika ballerinor, gymnaster och konståkare och vad ni vill. Vi är för humana mot våra barn. Björklund kanske borde ta en tripp till Ryssland för att inspireras till den nya skolmodellen?

Sedan finns ju förstås också aspekten att Kungliga Operan faktiskt inte är målet för alla dansare, hör och häpna, snarare för ganska få skulle jag tro - åtminstone bland de med modern inriktning. Dansutbildningen tjänar istället för att utveckla och sporra eleverna till att söka sig vidare inom just sitt intresseområde inom dansfältet, och att detta skulle vara lönlöst - "det blir en meningslös utbildning om det bara handlar om att det är kul att dansa balett" som Björklund säger - känns sjukt cyniskt. Allt leder inte till jobb, tur som inihelvete är väl det. Men hur skulle man någonsin kunna odla ett intresse som uppfyller och berikar en och kanske till och med leder till en karriär på sikt - om man inte får chansen?
Inte för att jag är förvånad egentligen. Björklunds elitism är väl knappast någon nyhet för någon - men dansområdet är något han inte behärskar, klart och tydligt.

Grabben har helt enkelt inte en susning.


vs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar