måndag 10 maj 2010

egengjord färsk pasta utan pastamaskin!

denna gråmulna dag startade som vanligt under de senaste dagarna, med snörvlande halvfebrig existens. istället för att dra täcket över huvudet och öka på ångesten inför allt skolarbete som jag ju borde göra och i istället göra precis ingenting, bestämde jag mej för att testa på att göra egen pasta! detta var ju förstås inte heller jättebra för pluggandet, men jävligt kul och sjukt gott. projektet utvecklades i samråd med en av mina roomies, Grungemannen, till att även göra en mustig tomatsås från scratch.
resultatet blev gudomligt, om jag får säga det själv. således bjuder jag här nedan på vårt ihopknåpade recept!

INGREDIENSER (4 portioner)

Färsk pasta
ca 4 dl durumvete
2 ägg
1 rejäl nypa salt
1 msk olivolja
en skvätt vatten

Tomatsås
9 tomater
4 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
färsk basilika, chiliflingor, salt, oregano, svartpeppar (efter behag)

Tillbehör
Riven parmesan

Börja med pastadegen. Häll mjöl, salt och ägg i en bunke och blanda ihop. Tillsätt vatten utefter vad som behövs för att få till en fast och smidig deg. Freaka inte ur när den känns torr och liksom "separerad" till en början, det ger med sig. Knåda degen med rejäla tag - företrädesvis på ett bakbord med lite vetemjöl - så att den blir elastisk, lite
playdough-feeling. Lägg sedan tillbaka degbullen i bunken med en handduk över och låt vila i minst en halvtimme.













Dra igång med tomatsåsen. Skala och hacka vitlöken. Fräs i olivolja i en lagom djup panna. Hacka tomaterna, ta bort kvistar. Du behöver inte hacka tomaterna minimalt, de "löser upp sig" bra under kokningen. Häll i tomaterna i pannan. Tillsätt salt, oregano, chiliflingor, svartpeppar och färsk basilika samt tomatpurén. Låt stå och puttra i någon kvart innan du smakar av. Sedan är det fritt fram att tillsätta mer kryddor och eventuellt en buljontärning, allt utifrån egna preferenser! Låt sedan tomatsåsen stå och puttra på svag värme, och rör om någon gång ibland.
Nu är pastadegen redo att bli utbakad!
Gno in bakbordet med lite vetemjöl och dela degbullen i två delar. Kavla ut den ena, och här menar jag kavla. Degen kan i princip inte bli för tunn. Använd sedan en vass kniv till att skära med, enklast är att satsa på tagliatelle-varianten. Upprepa sedan med den kvarstående degen. Du kan lägga dina tagliatellestrån på hög, eller - om du är paranoid för att de ska klibba fast i varandra vilket vi var - hänga upp dom över något så att de är separata. Vi tvättade av en gardinstång och la mellan två bord...













Lägg sedan pastan i kokande vatten (med en gnutta salt i) och smaka av efter en dryg minut. Ta sedan bort kastrullen när du tycker pastan har nått en behaglig stuns! Tomatsåsen kan i teorien puttra hur länge som helst och blir bara godare och godare, men nu bör det ha gått ungefär 1 timme och det räcker gott för en mustig tomatsås. Servera tagliatellen med din egna tomatsås och toppa med riven parmesan. Aaahhh....doften är ljuvlig.

Smaklig måltid!

4 kommentarer:

  1. Mmmm, låter jättegott!!!! Men orkar man, d v s JAG, göra detta? :-)

    SvaraRadera
  2. Haha, det tror jag definitivt! Kanske inget man svänger ihop på fem minuter när man är vrålhungrig och sönderstressad, men det tar å andra sidan faktiskt "bara" en dryg timme - så har man lite extra tid och vill lyxa utan att punga ut med storkovan så är det perfekt!

    SvaraRadera
  3. Tackar som ödmjukast. Det här var precis vad jag letade efter! Mvh Sofie Nordin

    SvaraRadera